Contact en ondersteuning

Het fors verminderen van stikstofuitstoot kan veel gevolgen hebben voor het bedrijf. Maar het kan ook impact hebben op betrokken ondernemers en gezinnen. Naast regelingen om de stikstofuitstoot terug te brengen, is er daarom ook ondersteuning en begeleiding bij het vinden van eventuele passende mentale hulp en informatie op maat.

Informatie op maat

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden in specifiek uw situatie? Er zijn verschillende informatiepunten waar u contact mee kunt opnemen.

Zaakbegeleider: een vast aanspreekpunt
Een zaakbegeleider ondersteunt een agrarisch ondernemer bij het in beeld brengen van de mogelijkheden voor de toekomst van het bedrijf. De zaakbegeleider luistert hierbij naar de wensen en behoeftes van de ondernemer en bekijkt vervolgens samen met de ondernemer naar de verschillende opties. De zaakbegeleider biedt hierbij informatie over onder meer de regelingen, het proces en biedt ondersteuning bij het soepel doorlopen van het hele traject (van aanvraag tot en met definitieve beschikking). Ook kan de zaakbegeleider helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan en ondersteuning bieden bij het invullen van de AERIUS check. Omdat iedere situatie anders is, gaat het hier om maatwerk per bedrijf. De gesprekken met een zaakbegeleider zijn gratis en geheel vrijblijvend.

Mentale ondersteuning
De keuze voor innoveren, verplaatsen, omschakelen of het beëindigen van een bedrijf kan veel impact hebben op zowel ondernemer als familieleden. De zaakbegeleider kan ook helpen bij het vinden van de juiste zorg en ondersteuning bij bijvoorbeeld sociaal emotionele problemen.

Ik ben Mirjam Jebbink en ik werk als zaakbegeleider in de provincie Overijssel, namens het ministerie van Landbouw. 
En ik heb me daarvoor aangemeld afgelopen zomer...... omdat ik zie dat het heel belangrijk is dat je echt persoonlijk in gesprek gaat met boeren. 
En als mediator weet ik dat communicatie het begin van alles is... als je met elkaar tot oplossingen wilt komen. Ik kom van alles tegen. 
Eigenlijk van de zakelijke ondernemer die al precies weet wat hij wil en gewoon nog wat vragen heeft, tot de ondernemer, eigenlijk de boer, die een familiebedrijf heeft... en nog helemaal aan het begin staat van nadenken over z'n eigen toekomst en wat hij daarmee wil. Het belangrijkste eigenlijk wat op tafel komt, is de onzekerheid die boeren hebben... 
en de vragen die zij hebben over de regelingen, maar ook over hoe ga ik die toekomst vormgeven ...
...en wat betekent het voor mij voor later? 
Wat kan ik en wat kan ik niet? 
Als zaakbegeleider bied ik een luisterend oor aan de ondernemer, 
denk ik met hem mee en kijk ik naar mogelijkheden die hij heeft voor zijn toekomst. 
Ik zie mezelf meer als sparringspartner dan als adviseur en ik probeer eigenlijk echt naast de ondernemer te staan om te helpen. 
Eigenlijk het beeld scherp te krijgen voor zijn toekomst. 
En daarmee halen we ook vragen op die we terug brengen naar Den Haag. 
Zeker als het om dingen gaat die niet helemaal duidelijk zijn om te kijken of we daar voor die specifieke situatie ook oplossingen kunnen bedenken. Zaakbegeleiders hebben brede agrarische kennis, komen uit de regio en weten de weg naar de overheidsorganisaties die van belang zijn om de ondernemer verder te kunnen helpen. En daarom kunnen wij de rol van oliemannetje tussen de verschillende partijen vervullen. 
Ondernemers lopen tegen verschillende problemen aan bij het maken van hun keuze. En dat is vooral de afweging die ze moeten maken, gaan ze door of stoppen ze? 
En er zijn natuulijk verschillende regelingen vanuit de aanpak piekbelasting beschikbaar of komen beschikbaar. 
En het is natuurlijk vooral aan de ondernemer zelf om te kijken... 
wil ik doorgaan en hoe kan ik dat dan doen? Of ga ik stoppen, en hoe kunnen regelingen mij daarbij helpen? Sommige boeren ervaren het etiket piekbelaster wel echt als een stempel. Het geeft ze het gevoel dat ze eigenlijk moeten stoppen... en dat is niet zo. 
Het is een vrijwillige keuze om te stoppen en de regelingen bieden daar mogelijkheden voor. Maar je bent zeker niet verplicht. Het is aan jou als ondernemer zelf om te beslissen wat je doet. Ik begrijp heel goed dat het voor veel ondernemers helemaal niet vrijwillig voelt. Je merkt wel natuurlijk dat door de locatie waar ze zitten ze ook wel de zorg hebben dat dat straks een belemmering gaat vormen... voor hun bedrijfsvoering als ze door willen gaan. De aanpak piekbelasting en de regelingen zijn niet voor alle ondernemers even duidelijk... en daar kunnen wij als zaakbegeleider natuurlijk heel goed een rol vervullen... 
door met hen samen te kijken hoe de regelingen voor hun situatie uitpakken. 
En we kunnen hen ook verbinden aan de juiste personen, die ze nodig hebben om hun eigen toekomst vorm te kunnen geven. Ik vind het eigenlijk wel belangrijk om nog te zeggen...dat voor veel ondernemers, als er beschikkingen komen, er een drukke tijd aanbreekt. 
Dan moeten ze heel veel regelen en organiseren voor de beëindiging van hun bedrijf, maar ook voor het vormgeven van hun eigen toekomst. En ook voor de ondernemers die nog geen aanvraag voor een zaakbegeleider hebben gedaan, staat dat nog steeds open. Dus dat vind ik wel belangrijk om te zeggen.

Afspraak maken

Onderstaande ondernemers kunnen een afspraak maken met een zaakbegeleider:

Via RVO is een afspraak in te plannen met een zaakbegeleider. Dit kan digitaal of telefonisch via: 088 - 042 42 42 (bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 tot 17:00 uur).

Vragen of meer informatie?

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): Heeft u vragen over de aanpak piekbelasting en de ondersteunende regelingen? Of valt u niet onder de aanpak piekbelasting, maar wilt u wel weten welke mogelijkheden er zijn om de stikstofuitstoot van uw bedrijf te verminderen? Dan kunt u contact opnemen met RVO: 088 042 42 42 (bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 tot 17:00 uur) of kijk op: www.rvo.nl/contact 
  • Landelijk Informatiepunt Stikstof en Natura 2000 van BIJ12: Voor vragen over de AERIUS Check en vergunningverlening. Het informatiepunt is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur op telefoonnummer 085 – 486 25 90. Of via het vragenformulier op: Helpdesk Stikstof en Natura 2000 - BIJ12.
  • Digitaal loket Belastingsdienst: voor fiscale vragen over de beëindigingsregelingen, kunt u terecht bij het Digitaal loket van de Belastingdienst.

Relevante webpagina's per provincie

Onderstaand vindt u een overzicht van websites waar u meer informatie kunt vinden over de ondersteuningsmogelijkheden in uw provincie: