Intern salderen

Wanneer een bestaande activiteit die stikstof uitstoot, wijzigt of nieuw is op een bedrijfslocatie, dan kan de toename van de stikstofneerslag door de nieuwe situatie soms ongedaan worden gemaakt door aanpassingen van de bestaande activiteit. In dat geval spreken we van intern salderen.

Bron: https://www.bij12.nl/onderwerp/stikstof/passende-beoordeling/intern-salderen/ 

Bij intern salderen wordt de nieuwe activiteit beoordeeld ten opzichte van de reeds toegestane Natura 2000-activiteit op die locatie. Als de nieuwe activiteit zorgt voor een emissietoename, dan moet de emissie van de bestaande toegestane activiteit dusdanig verlaagd worden zodat de nieuw veroorzaakte depositie daar in zijn geheel binnen past. Dit wordt ook wel mitigeren of salderen genoemd.

Bron: https://www.bij12.nl/onderwerp/stikstof/passende-beoordeling/intern-salderen/

Om te beoordelen hoeveel stikstof  mag worden ingezet voor intern salderen, is inzicht nodig in wat op basis van de oude natuurvergunning of milieutoestemming was toegestaan. Dat wordt de referentiesituatie genoemd. Daarvoor geldt het volgende. Wat op grond van een natuurvergunning aanwezig is of had mogen zijn, is de referentiesituatie. Soms is er geen natuurvergunning, maar wel een toestemming op grond van milieuregels (als deze toestemming er was op het moment van aanwijzen van het Natura 2000-gebied). Ook daaraan kan een referentiesituatie worden ontleend, maar daarvoor geldt dat dan alleen mag worden uitgegaan van de gevolgen van activiteiten die zijn vergund én feitelijk aanwezig zijn. Structureel onbenutte ruimte in een milieutoestemming maakt geen deel meer uit van de referentiesituatie. Dit betekent dat de mogelijkheden voor intern salderen met een milieutoestemming beperkter zijn dan voorheen. Dit werkt ook door als er extern gesaldeerd wordt met een milieutoestemming van een gestopt bedrijf.

Bron: https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/december/rechtspraak-over-intern-salderen-wijzigt/ 

Vergunningplicht

Vergunningplicht

Uit de uitspraken van de Raad van State  van 18 december 2024 blijkt dat intern salderen gezien moet worden als een mitigerende maatregel. Dat betekent dat als intern salderen wordt toegepast bij de wijziging of uitbreiding van een activiteit die kan leiden tot significante gevolgen , hiervoor een passende beoordeling noodzakelijk is. Daarom is sprake van een natuurvergunningplicht. Omdat intern salderen wordt gezien als mitigerende maatregel, moet de inzet van saldering  getoetst worden op additionaliteit. Dat wil zeggen dat de maatregel aanvullend moet zijn aan hetgeen al nodig is voor de natuur.

Met de uitspraken van 18 december is ook duidelijk geworden dat de activiteit die moet worden beoordeeld (het project), niet alleen de wijziging is ten opzichte van de referentiesituatie, maar de gehele activiteit na wijziging. Ook de vergelijking met de natuurgevolgen van het reeds eerder toegestaan projectonderdeel dat wordt gecontinueerd is intern salderen en een mitigerende maatregel die moet voldoen aan  additionaliteit. Dat betekent dat voordat een natuurvergunning kan worden verleend voor een gewijzigde activiteit, ook moet kunnen worden gemotiveerd waarom de voortgang van het bestaande deel van die activiteit  niet hoeft te worden beëindigd in het belang van de natuur.

Bron: https://www.bij12.nl/onderwerp/stikstof/passende-beoordeling/intern-salderen/

Ministeriële commissie Economie en Natuurherstel ingesteld

Er is een ministeriële commissie om Nederland zo snel mogelijk van het stikstofslot af te krijgen. Hoewel er de afgelopen jaren al veel stappen zijn gezet om stikstof te reduceren en natuur te herstellen, is er nog geen structurele oplossing. 2 recente rechterlijke uitspraken hebben de urgentie om dit probleem aan te pakken verder vergroot. 

Lees meer in de kamerbrief.

Vragen en antwoorden