Consument

Het opnieuw rijk maken van de natuur in Nederland is een grote opgave. Daarom werken veel partijen hier aan mee. Van overheid, natuurorganisaties tot aan bedrijven. Ook inwoners spelen hier een belangrijke rol in en helpen mee om Nederland nu en in de toekomst gezond en leefbaar te houden.

Inwoners kunnen op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een levend landschap. Zo is in 2020 de maximumsnelheid op snelwegen voor overdag aangepast naar 100 km per uur. Ook worden auto’s en andere voertuigen steeds schoner en duurzamer. Maar er zijn meer manieren om bij te dragen aan de doelen voor natuur, water en klimaat. 

Wat kunt u als inwoner doen

Inwoners kunnen kiezen voor aanvullende stappen. Dat kan al met kleine aanpassingen in het leven. Bijvoorbeeld door vaker de fiets te pakken, minder eten te verspillen, seizoensgroenten te kiezen, vaker vegetarisch te eten, het huis te isoleren en door spullen te hergebruiken of te repareren. Ook door meer planten en bloemen in de tuin of op het balkon en door zwerfafval in de omgeving op te rapen, kan iedereen een bijdrage leveren.
Ook grotere stappen zoals het opwekken van groene energie door het gebruik van bijvoorbeeld zonnepanelen, zijn van grote waarde. Op de website www. zetookdeknopom.nl of www.milieucentraal.nl vindt u meer informatie en duurzame tips en adviezen.

Schoon en voldoende water

Gezond water is van levensbelang als bron van leven voor mens en natuur. Het wordt gebruikt als drinkwater, voor recreatie, scheepvaart, landbouw en proceswater voor de industrie. Voor planten en dieren die in het water leven, is het de natuurlijke omgeving. Daarnaast moet er ruimte zijn om water op te slaan voor droge perioden of om weg te kunnen bij tijden van hevige regen. Wilt u weten hoe u bij kan dragen? Hoe u uw tuin watervriendelijk maakt of wat nodig is moet doen bij een dreigende overstroming? Dit en meer vindt u op www.onswater.nl