Wetsvoorstel verlengen aanpak PAS-melders naar Tweede Kamer

De ministerraad heeft vandaag besloten dat het wetsvoorstel om vóór 1 maart 2028 een oplossing te bieden aan PAS-melders, kan worden aangeboden aan de Koning. Het wetsvoorstel is noodzakelijk omdat het legalisatieprogramma is verlopen terwijl veel PAS-melders nog altijd geen oplossing hebben voor hun benarde situatie.

Bredere maatwerkaanpak PAS-melders

Het verlengen van de wettelijke termijn is niet de enige oplossing voor PAS-melders waar het kabinet aan werkt. Het kabinet zet nu ook in op meerdere sporen, die bij elkaar zo snel mogelijk tot oplossingen moeten leiden. Dit is de zogeheten maatwerkaanpak. De komende drie jaar worden PAS-melders ondersteund door een zaakbegeleider bij het vinden van een oplossing. Daarmee wordt aangesloten bij de bredere maatwerkaanpak zoals aangekondigd in de Kamerbrief van november 2024. 

Aangepast wetsvoorstel na advies Raad van State

Het wetsvoorstel om de Omgevingswet te wijzigen voor het legaliseren van PAS-projecten is eind januari voor advies aan de Raad van State gestuurd. In haar advies van 10 maart 2025, gaf de Afdeling advisering aan dat het voorstel op een aantal punten moest worden aangepast voordat dit naar de Tweede Kamer kan worden verstuurd (een zogeheten C-advies).

Naar aanleiding van dit advies zijn het wetsvoorstel en de memorie van toelichting op onderstaande punten aangepast:

  1. De term 'legaliseren' is vervangen door 'maatwerkaanpak' of 'bieden van een oplossing'.
  2. Er is meer aandacht besteed aan de haalbaarheid van andere oplossingen, naast legalisatie.
  3. Er wordt verwezen naar de natuurmaatregelen, aangekondigd in het startpakket om vergunningverlening in Nederland van het slot te krijgen (zie ook de Kamerbrief van 25 april 2025).

Afzien van handhaving

De wetsaanpassing is ook van belang voor de motivering bij het beoordelen van eventuele handhavingsverzoeken. In het verleden zijn meerdere PAS-melders geconfronteerd met dergelijke verzoeken. Dankzij een rechterlijke uitspraak is er op dit moment nog ruimte om van handhaving af te zien. 

Met dit wetsvoorstel, in combinatie met maatregelen die meegewogen kunnen worden om aan het natuurbelang tegemoet te komen, worden provincies (bevoegd gezag) ondersteund om verzoeken tot handhaving gemotiveerd te kunnen afwijzen.

Vervolgproces

Het wetsvoorstel, de memorie van toelichting, het advies van de Raad van State en de reactie van het kabinet op dat advies worden naar verwachting volgende week aangeboden aan de Koning. De Koning dient het daarna in bij de Tweede Kamer.